loader image

Τάσεις 2023

Τάσεις 2023

Δεν μπορεί ποτέ να δοθεί αρκετή έμφαση στον ρόλο που παίζει η γραφιστική στην καθημερινή μας ζωή. Ο καλός σχεδιασμός ενισχύει την ταυτότητα των αγαπημένων μας εμπορικών σημάτων. Το χρησιμοποιούμε για να παρέχουμε πληροφορίες, να μεταφέρουμε μηνύματα ή να πείσουμε το κοινό μας μέσω συνδυασμών εικόνων, αποχρώσεων και σχημάτων.

Παραθέτουμε τις  δέκα κορυφαίες τάσεις γραφιστικής σχεδίασης και δημιουργικά στυλ που θα αρχίσετε να παρατηρείτε περισσότερο το 2022, μερικά από τα οποία θα διαρκέσουν για αρκετά χρόνια.

Τάση #1 — Συνδυασμός 2D x 3D

Υπάρχει μια ανοδική τάση στον τρισδιάστατο σχεδιασμό εδώ και πολλά χρόνια, και συνεχίζει να εξελίσσεται και να καθιερώνεται περαιτέρω. Δίνει στους σχεδιαστές απεριόριστο χώρο για δημιουργικότητα, καθώς παρέχει μια σχεδόν ατελείωτη σειρά επιλογών. Το 2022 θα είναι η χρονιά μιας σημαντικής διασταύρωσης μεταξύ 2D και 3D.

Τάση #2 — Νοσταλγία (δεκαετίες ’90)

Πολύ πρόσφατα, δημοφιλή μέσα επανάφεραν τη νοσταλγία της δεκαετίας του ’80 και οι ρετρό επιστροφές φτάνουν επιτέλους στα 90s το 2022! Μπορούμε να δούμε τη δεκαετία του ’90 να επιστρέφει μέσα από τη τάση της νοσταλγίας που αντανακλά τη λαχτάρα για το παρελθόν και αποτυπώνεται στο σχεδιασμό μέσα από απλά emoji, τα πρωτόγονα καρέ στο Διαδίκτυο, γεωμετρικά σχήματα και πρόχειρες εικονογραφήσεις.

Τάση #3 — Στριφτή τυπογραφία

Αυτή η τάση περιλαμβάνει στον γραφιστικό σχεδιασμό οτιδήποτε «ασυνήθιστο» που παραβιάζει την κανονικότητα, είτε ένα γράμμα είναι ανάποδα, με μεγαλύτερη ή μικρότερη γραμματοσειρά είτε είναι εντελώς έξω.

Τάση #4 — Σχεδιασμός σε στυλ Ukiyo-e

Το ιαπωνικό ukiyo-e είναι μια μορφή τέχνης που άκμασε από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Οι διανυσματικοί σχεδιαστές είναι εξοικειωμένοι με τα έντονα περιγράμματα, τα επίπεδα χρώματα και τις τεχνικές περιορισμένης προοπτικής που βρίσκονται σε αυτό το είδος τέχνης. Στον σημερινό δημιουργικό κόσμο, παρόμοια σχέδια χρησιμοποιούνται για να δώσουν γραφιστικά σε συνηθισμένες επίπεδες διανυσματικές σκηνές αυτό το επιπλέον πλεονέκτημα.

Τάση #5 — Ζωηρό χρώμα καραμέλας

Το να ξεχωρίσεις από την ακαταστασία της δημιουργίας διαδικτυακού περιεχομένου στις μέρες μας είναι μια δουλειά από μόνη της. Ως αποτέλεσμα, οι γραφίστες άρχισαν να βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσουν το χρώμα για να τραβήξουν την προσοχή μας κατά την κύλιση. Μια τάση από ζωντανές σκηνές σε χρώμα καραμέλας φυτρώνει σε όλο το διαδίκτυο.

Τάση #6 — Η άνοδος του αντι-σχεδιαστή

Αντι-σχεδιαστικό είναι αυτό που απορρίπτει τις παραδοσιακές αρχές σχεδιασμού και την αισθητική. Οι αισθήσεις μας αμφισβητούνται από την ασυμμετρία, τις χρωματικές συγκρούσεις, τις γυμνές διεπαφές και τα πολυάσχολα μοτίβα σε αυτήν την τάση. Το στυλ έχει επικριθεί επειδή φαίνεται άσχημο μόνο και μόνο για χάρη της ασχήμιας. Ωστόσο, για τους υποστηρικτές του, καταλήγει σε έργα απελευθερωμένα από τα πρότυπα ομορφιάς που κατασκευάζονται από συμβατικούς σχεδιαστές.

Τάση #7 — 3D χαρακτήρες

Οι αγαπημένοι μας τρισδιάστατοι χαρακτήρες έχουν εισβάλει στο χώρο της γραφιστικής για άλλη μια φορά σε μεγάλο βαθμό για πολλές εφαρμογές, ιστότοπους και κινούμενα σχέδια. Όλοι μπορούμε να απολαύσουμε την τάση των τρισδιάστατων χαρακτήρων.

Τάση #8 — Παραμετρικά μοτίβα

Ένα παραμετρικό σχέδιο αποτελείται από γεωμετρικές δομές των οποίων οι γραμμές μεταμορφώνονται ανάλογα με τις σχετικές τους θέσεις και εμπνέουν στυλ. Ως μέρος των σχεδίων του 2022, τα παραμετρικά μοτίβα αντιπροσωπεύουν την πολυπλοκότητα των θεμάτων που αντιπροσωπεύουν, από την επικοινωνία μέχρι την ταυτότητα. Η βιομηχανία της γραφιστικής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα μοτίβα. Αυτά τα διακοσμητικά στοιχεία προσθέτουν οπτικό ενδιαφέρον στα φόντο και διαλύουν τα συμπαγή χρώματα.

Τάση #9 — Ολογραφική σχεδίαση

Με το μείγμα από γυαλιστερές πολυδιάστατες παστέλ ανταύγειες, ο ολογραφικός σχεδιασμός είναι αναμφίβολα υψηλής τεχνολογίας και φουτουριστικός. Ακόμη και σε στατικές εικόνες, αυτά τα τονισμένα σημεία δίνουν την εντύπωση κίνησης. Η ολογραφική τάση εμφανίστηκε πρόσφατα σε άλλους τομείς της ζωής μας, οι εφαρμογές και τα λογότυπα δεν αποτελούν εξαίρεση.

Τάση # 10 — Ακραίος σχεδιασμός φυσαλίδων.

Η δουλειά ενός γραφίστα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς λίγη διασκέδαση. Δεδομένου ότι οι κύκλοι δεν έχουν γωνίες, μεταφέρουν μια φιλική και ανάλαφρη ατμόσφαιρα, αναμφισβήτητα θετική. Καθώς όλοι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη θετικότητα στη ζωή μας, ο σχεδιασμός στρογγυλεμένων γραφικών και στυλ γραμμάτων θα είναι μια δημοφιλής τάση για το 2022.

Στο σύνολό τους, οι τάσεις του γραφικού σχεδιασμού του 2022 μπορεί να φαίνονται αρκετά τυχαίες. Από αντι-σχεδιαστικά και παραμετρικά μοτίβα μέχρι χρώματα ζαχαρωτών και ακραίος σχεδιασμός φυσαλίδων, αυτό που έχουν όλα κοινό είναι μια γιγάντια αναδρομή στη δεκαετία του ’90. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι μοναδικές τάσεις στο σχεδιασμό θα αναδειχθούν το 2022.

Sharing is caring!